Inför resan till Armenien

Huvudstad

Jerevan

Folkmängd

Ca 3 miljoner

Språk

Armeniska

Valuta

Dram (AMD)

Tid

+3 timmar (+2 timmar på sommaren)

Religion

Kristendom
Resor till Armenien

Pass och visum

Armenien tillhör inte Schengen-området och för att resa in i landet (som svensk medborgare) krävs giltigt pass. Visum behövs inte för kortare vistelser än 180 dagar. För icke-svenska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Armenien. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Armenien.

Bästa reseperiod

Under vår/försommar (april – juni) och höst (september – oktober) är vädret som bäst.

Telefon och internet

Landsnumret är +374.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Armenien har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

Armenien saknar kust och har ett kontinentalt klimat med varma och torra somrar och kalla vintrar. Armenien är ett bergigt land med stora höjdskillnader, därmed råder även stora skillnader i temperatur och nederbörd i landet.

Valuta

I Armenien heter valutan dram (AMD).

Kontanter är mest gångbart i Armenien, då inte alla restauranger, butiker och hotell accepterar betalning med kontokort. Bankomater finns i huvudstaden, men utanför kan det vara svårare att hitta. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Restaurangerna brukar lägga på en serviceavgift på ca 10-15%, men man får gärna lämna lite extra dricks om man är nöjd med servicen.