Inför resan till Albanien

Huvudstad

Tirana

Folkmängd

Ca 2,9 miljoner

Språk

Albanska

Valuta

Lek (ALL)

Tid

Albanien ligger i samma tidszon som Sverige.

Religion

Islam
Resor till Albanien

Pass och visum

Albanien tillhör inte Schengen-området och för att resa in i landet (som svensk medborgare) krävs giltigt pass. Visum behövs inte för kortare vistelser än 90 dagar. För icke-svenska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Albanien. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Albanien.

Bästa reseperiod

Vädermässigt är senvår och september – oktober att föredra, då det under sommarmånaderna kan bli mycket varmt i Albanien.

Telefon och internet

Landsnumret är +355.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Albanien har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

Albanien har ett växlande klimat, beroende på om man är på låglandet eller höglandet. Det kustnära låglandet har milda och fuktiga vintrar och varma och torra somrar. På höglandet råder ett mer kontinentalt klimat med mer vind, större temperaturväxlingar och mer nederbörd. De torra och heta somrarna kan ofta orsaka skogsbränder, vilket i sin tur kan leda till lokala vattenbrister.

Valuta

I Albanien heter valutan lek (ALL).

Kontanter är mest gångbart i Albanien, då inte alla restauranger, butiker och hotell accepterar betalning med kontokort. Bankomater finns i de flesta tätorter. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Det är vanligt att man lämnar ungefär 10-15 % i dricks vid restaurangbesök när man är nöjd med servicen.