Fakta om Turkiet

Huvudstad

Ankara

Folkmängd

ca 76 miljoner

Språk

Turkiska

Valuta

Turkiska lira (TRY)

Tid

+1 timme

Religion

Islam
Resor till Turkiet

Pass och visum

Som svensk medborgare behöver du inte ha visum för att resa till Turkiet, du får stanna i landet upp till 90 dagar visumfritt. Vid inresa måste du dock ha ett pass som är giltigt mer än 150 dagar (fem månader). För andra nationaliteter, kontakta Turkiets ambassad.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa i Turkiet, men man bör alltid se över sitt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din Turkietresa.

Telefon och internet

Landsnumret till Turkiet är +90.

Svenska mobilabonnemang brukar fungera bra i Turkiet. Tänk på att det kan vara mycket kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna.

Tillgång till Internet finns på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Turkiet har 220 volt och samma typ av eluttag som Sverige. Adapter behövs ej.

Valuta

Den turkiska valutan heter lira (förkortat TL, på turkiska Tûrk Lirasi).

Det är mycket vanligare med kontant betalning i Turkiet än i Sverige, så som besökare bör du alltid ha kontanter med dig. Speciellt om du besöker marknader, äter på restaurang eller åker taxi. I Turkiet förhandlar man ofta om priset, framförallt på marknader. På restauranger och i butikskedjor gäller fasta priser.

Använd endast ditt kort på betrodda ställen och ta endast ut kontanter från uttagsautomater inne på bankkontor så minimerar du risken för skimming. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

På restauranger är det brukligt att lägga på 10% på restaurangnotan om du är nöjd med servicen, vissa restauranger lägger dock på en serviceavgift på notan som du ska betala. Vid taxiresor är det vanligt att runda upp. På resor till Turkiet där dricks till guide och chaufför inte ingår i resans pris får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge, men en rekommendation är ca 1 EUR per resenär och dag vardera till guide och chaufför.

Väder och klimat i Turkiet

Längs Turkiets södra och västra kuster råder ett typiskt medelhavsklimat med torra och varma somrar och milda och regniga vintrar. I Istanbul kan det vara något fuktigare än det typiska medelhavsklimatet. På sommaren regnar det en del, oftast kortare skurar. På vintern är det inte ovanligt med snö, men den ligger sällan kvar länge utan försvinner relativt snabbt.