Fakta om Skottland

Huvudstad

Edinburgh

Folkmängd

Ca 5,5 miljoner i Skottland, ca 67 miljoner totalt i Storbritannien

Språk

Engelska

Valuta

Brittiskt pund (GBP)

Tid

-1 timme

Religion

Kristendom
Resor till Skottland

Pass och visum

För att resa in i Skottland/Storbritannien (som svensk medborgare) krävs giltigt pass. För icke-svenska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Skottland/Storbritannien. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa.

Bästa reseperiod

Sommarmånaderna maj – september bjuder på behagligast väder.

Telefon och internet

Landsnumret är +44.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen.

Elektricitet

Adapter behövs. Skottland/Storbritannien har 240 volts strömstyrka och eluttagen skiljer sig från Sverige.

Väder och klimat

Klimatet är milt året om i Skottland/Storbritannien tack vare den närliggande Golfströmmen som ger svala somrar och milda vintrar. Medeltemperaturen är cirka 5-10 grader på vintern och cirka 20 grader på sommaren. Skottland har ett maritimt klimat som påminner om klimatet på svenska västkusten. Sommarmånaderna bjuder oftast på behagligt väder.

Valuta

Valutan i Skottland/Storbritannien heter brittiskt pund och förkortas GBP. Skottland och Nordirland ger ut sina egna pundsedlar. Dessa har dock exakt samma värde som det brittiska pundet. Brittiska pund, nordirländska pund och skotska pund kan användas över hela Storbritannien.

Det går bra att betala med kort i Skottland/Storbritannien och det finns gott om uttagsautomater där man kan ta ut pengar Tänk på att vissa banker har en s.k. regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Dricks i Skottland/Storbritannien fungerar precis på samma sätt som här hemma. Överlag förväntas man inte ge någon dricks, men det är vanligt att runda upp priset för taxiresor och att lämna ca 10-15% av notan i dricks vid restaurangbesök.