Fakta om Ryssland

Huvudstad

Moskva

Folkmängd

Ca 142 miljoner

Språk

Ryska

Valuta

Rysk rubel (RUB)

Tid

+1 timme (gäller Moskva, Ryssland har 11 tidszoner)

Religion

Kristendom (främst rysk-ortodoxa kyrkan)
Resor till Ryssland

Pass och visum

Svenska medborgare behöver visum för att komma in i landet och passet måste vara giltigt minst sex månader efter att viseringen löper ut. Från och med 1 januari 2021 kan man ansöka om e-visum. Kom ihåg att du behöver en hemförsäkring med reseskydd för att beviljas visum till Ryssland.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Ryssland. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Ryssland.

Telefon och internet

Landsnumret är +7.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader.

Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Ryssland har 220 volts strömstyrka och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Bästa reseperiod

I storstäderna Sankt Petersburg och Moskva är vår och höst att föredra, då det är mycket folk på sommaren och vintrarna kan vara bistra. Transsibiriska järnvägen kan man åka året runt, men populärast är under sommaren.

Väder och klimat

Då Ryssland är ett så pass stort land finns inget generellt klimat, utan det varierar beroende på det geografiska läget. Till stor del råder s.k. kontinentalklimat, med mycket stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar. I västra Ryssland ligger medeltemperaturen på vintern på cirka -10 grader och på sommaren cirka 20 grader. I Inre Sibirien är skillnaden mellan vinter och sommar ännu mer extrem, med cirka -25 grader på vintern och cirka 18 grader på sommaren. I den nordligaste delen av Ryssland råder polarklimat med permafrost året om, medan det i de allra sydligaste delarna råder subtropiskt klimat.

Valuta

Många hotell och restauranger accepterar VISA och Mastercard och i större städer finns gott om bankomater för kontantuttag. På landsbygden kan det dock vara bra att ta med sig lite kontanter. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

I Ryssland är det vanligt att lämna dricks, cirka 10-15 % får man räkna med, beroende på hur nöjd man är sedan är det förstås uppskattat att lämna mer om man är nöjd med servicen.