Fakta om Portugal

Huvudstad

Lissabon

Folkmängd

Ca 10,8 miljoner

Språk

Portugisiska

Valuta

Euro (EUR)

Tid

-1 timme

Religion

Kristendom, främst katolicism
Resor till Portugal

Pass och visum

Portugal är medlem i Schengensamarbetet, vilket innebär att du behöver vid inresa antingen ett svenskt pass eller nationellt id-kort (där medborgarskap framgår). Ett svenskt körkort är inte en giltig handling eftersom det saknar uppgift om medborgarskap. För övriga nationaliteter, kontakta Portugals ambassad.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Portugal, men se gärna över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Portugal.

Telefon och internet

Landsnumret är +351.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

220 volts strömstyrka, samma som i Sverige. Ingen adapter behövs.

Bästa reseperiod

Då sommarmånaderna blir mycket varma är vår och höst att föredra, dvs. mars – maj och september – oktober.

Väder och klimat

Portugals klimat påverkas mycket av närheten till Atlanten och golfströmmen, som medför milda vintrar och varma somrar. I söder är det varmt större delen av året, speciellt under sommarmånaderna då temperaturerna kan ligga mellan 35-40 grader. I de norra, bergiga delarna är temperaturerna något lägre och snö kan förekomma på vintern. Regn förekommer på hösten och vintern, men mycket sällan på sommaren.

Valuta

Valutan i Portugal är Euro (EUR).

Kortbetalningar kan göras på de flesta ställen, med undantag för mindre butiker, enklare restauranger och barer samt i taxi. Uttagsautomater finns det oftast gott om i de större städerna, men i mindre orter är det mer begränsat. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

I Portugal är det vanligt med dricks. På restauranger bör man lägga på 5-10 % på notan, beroende på servicen. Åker man taxi avrundar man uppåt, men minst 10 %.