Fakta om Nya Zeeland

Huvudstad

Wellington

Folkmängd

Ca 4,9 miljoner

Språk

Engelska

Valuta

Nyzeeländsk dollar (NZD)

Tid

+11 timmar

Religion

Kristendom
Resor till Nya Zeeland

Pass och visum

Från och med 1 oktober 2019 behöver svenska medborgare ansöka om ett NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) innan resan. Ett NZeTA är giltigt i 2 år och gäller för flera inresor. Ansök i god tid innan resan, det kan ta upp till 72 timmar att få det godkänt. För ickesvenska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller. Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 6 månader före hemresa.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Nya Zeeland, men se gärna över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Nya Zeeland.

Telefon och internet

Landsnumret är +64.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader.

Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Nya Zeeland har 220-240 volts strömstyrka. Kontakterna har tre platta stift, så en adapter behövs.

Bästa reseperiod

Då årstiderna är motsatta från våra så är bästa reseperioden under deras sommar, dvs. december – mars.

Väder och klimat

Då Nya Zeeland sprider ut sig på olika öar så varierar också klimatet därefter. På Nordön är klimatet något varmare än på Sydön, på grund av att den ligger närmare ekvatorn (och längre bort från Antarktis). Årstiderna är motsatta från våra, så den varmaste perioden är under våra vintermånader och tvärtom. Regn förekommer mest på Sydön och där finns även de grönaste områdena. Bergsområdena på Sydön kan under de kallaste månaderna få en del snö.

Valuta

Valutan i Nya Zeeland är Nyzeeländsk dollar (NZD).

Kortbetalningar kan göras på de flesta ställen, med undantag för mindre butiker, enklare restauranger och barer samt i taxi. Uttagsautomater finns det oftast gott om i de större städerna, men i mindre orter är det mer begränsat. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

I Nya Zeeland är det relativt vanligt med dricks, men inget måste. På restauranger finns ingen serviceavgift, så där kan man ge lite dricks, beroende på hur nöjd man är med servicen. Taxichaufförer räknar inte med att få någon dricks. Dricks till guider och chaufförer är ibland inkluderat i resans pris, se respektive resa för mer information.