Inför resan till Lettland

Huvudstad

Riga

Folkmängd

Ca 2 miljoner

Språk

Lettiska

Valuta

Euro (EUR)

Tid

+1 timme

Religion

Kristendom
Resor till Lettland

Pass och visum

Lettland tillhör Schengen-området och för att resa in i landet (som nordisk medborgare) krävs att man kan styrka sitt medborgarskap, vilket man kan göra med pass eller nationellt ID-kort (körkort räcker inte). För icke-nordiska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Lettland. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Lettland.

Bästa reseperiod

Vädermässigt är sommarmånaderna maj – september den bästa perioden, men även vår och höst fungerar bra.

Telefon och internet

Landsnumret är +371. Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Lettland har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

Lettland har ett växlande klimat, med ett kontinentalklimat i öster med stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter och ett mildare och fuktigare klimat i väster, tack vare närheten till Östersjön.

Valuta

I Lettland använder man Euro (EUR).

Det går bra att betala med kort samt att ta ut pengar i bankomat. I Lettland fungerar det mesta på samma sätt som vi är vana vid i Sverige, men det kan ändå vara bra att ha lite kontanter med sig. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Det är vanligt att man lämnar ungefär 5-10 % i dricks vid restaurangbesök, sedan kan man gärna avrunda uppåt vid t.ex. taxiresor.