Fakta om Kuba

Huvudstad

Havanna

Folkmängd

ca 11 miljoner

Språk

Spanska

Valuta

Kubansk peso (CUP), konvertibel peso (CUC)

Tid

-6 timmar

Religion

Kristendom
Resor till Kuba

Pass och visum

Svenska medborgare behöver visum för inresa till Kuba, vilket ordnas i Sverige innan avresa. För andra nationaliteter, kontakta Kubas ambassad. Mer information om visum fås vid bokning.

Vid inresa till Kuba krävs det enligt kubansk lag att resande kan visa upp ett intyg på reseförsäkring/hemförsäkring som täcker de kostnader för medicin, läkarhjälp, sjukhustransport och sjukhusvistelse som kan komma att uppstå vid ett eventuellt insjuknande.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Kuba, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Det förekommer dock utbrott av dengue feber som sprids genom myggor. Det kan vara svårt att få tag på myggmedel i Kuba så detta bör tas med vid resa. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Kuba.

Telefon och internet

Landsnumret till Kuba är +53.

Det är mycket dyrt att ringa från Kuba och vissa svenska mobiloperatörer saknar täckning i Kuba. Kontrollera därför alltid med din mobiloperatör innan avresa om din mobil fungerar i landet. Utanför de större städerna kan det vara svårt att få kontakt med mobilnätet. Av kostnadsskäl är SMS att föredra. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna. Roamingavgifterna liksom minutkostnaderna för ett utländskt abonnemang är mycket höga i Kuba.

Tillgången till internet är fortfarande begränsad på Kuba. Såväl kabeluppkoppling som wifi fungerar i regel långsamt och oregelbundet. De större hotellen erbjuder ofta internet-service. Räkna dock med höga priser och långsam uppkoppling.

Valuta

I Kuba används två valutor parallellt. Peso Cubano (MF, CUP) är den lokala valutan som används av kubaner. Peso Convertible (CUC) är den enda valutan som används av utländska besökare.

Sedan 2004 kan US-dollar inte användas som betalningsmedel i Kuba. Det finns växlingskontor på flygplatserna och i alla större städer. En särskild straffavgift tas ut för att växla US-dollar i kontanter till CUC. Euro omfattas dock inte av denna straffskatt, varför Euro generellt rekommenderas vid valutaväxling. Observera att CUC inte går att växla utanför Kuba.

Uttagsautomater och växlingskontor accepterar bank- och kreditkort utgivna av icke-amerikanska banker och betalar ut i CUC. Notera att American Express och Diners Club inte fungerar Kuba.

Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Då lönen på Kuba är generellt låg är dricks väldigt uppskattat och något som förväntas mer och mer bland personer som jobbar inom turistbranschen. Det är normalt att du som turist lämnar dricks till lokalguider, chaufförer, bagagebärare och hotellpersonal. På restauranger ges dricks efter service, men vanligtvis ca 10 %. På många av våra Kubaresor ingår dricks till guider och chaufförer i resans pris, se respektive resa till Kuba för mer information. Att ge extra dricks därutöver är helt valfritt. Dricks ger du om du vill visa uppskattning av en persons service. Det är inte deras lön, utan en symbolisk gest som visar att du är nöjd med personens arbete.

Elektricitet

110 V är vanligast, men 220 V förekommer. Adapter behövs för att kunna använda svenska apparater. Notera att i Kuba används 60hz medan standarden i Sverige är 50hz, vilket kan påverka vissa elektroniska apparater.

Väder och klimat på Kuba

Klimatet i Kuba är tropiskt. November – april är det torrperiod och mellan maj – oktober är det regnperiod. Temperaturen ligger runt +30C i Havanna i november månad. Under augusti och fram till oktober/november förekommer orkaner och cykloner på östkusten. I genomsnitt drabbas Kuba en gång om året av en orkan, vanligast under maj-oktober.