Inför resan till Kenya

Huvudstad

Nairobi

Folkmängd

Ca 50 miljoner

Språk

Swahili och engelska

Valuta

Kenyansk shilling (KES)

Tid

+2 timmar (+1 timme på sommaren)

Religion

Kristendom och islam
Resor till Kenya

Pass och visum

För att resa in i landet (som svensk medborgare) krävs giltigt pass och visum. För icke-svenska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Kenya men det finns en del rekommendationer. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Kenya.

Bästa reseperiod

Kenya har ett tropiskt klimat med varma temperaturer året om. Vädermässigt är januari-mars en bra reseperiod då landskapet är som frodigast och temperaturen behaglig med ca 26-27 grader. Juni-oktober sker den stora gnu-migrationen som lockar många besökare.

Telefon och internet

Landsnumret är +254.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer men förbindelsen är inte alltid så bra.

Elektricitet

Kenya har 240 volts spänning och adapter behövs då uttagen är av engelsk typ.

Väder och klimat

Kenya har ett växlande klimat med perioder av torka och regn. Torrperioden löper ungefär från juni-oktober och de två regnperioderna ligger normalt sett från april-maj samt slutet av oktober-december.
Du kan förvänta dig ett tropiskt klimat med varma temperaturer hela året med en dagstemperatur på ungefär 22–27°C, beroende på var i landet du befinner dig. I sin helhet är december-mars de varmaste månaderna med en medeltemperatur på mellan 26 och 30 grader.

Valuta

I Kenya heter valutan Kenyanska shilling (KES). Växla gärna pengar innan avresa. Bankomater finns i Kenya men automaterna är ofta få, avgiftsbelagda och fungerar inte alltid så ha det som en reservutväg. Det går också bra att betala med kort på större restauranger och hotell men tänk på att det kan tas en avgift. Hör med din bank innan avresan om du är osäker över något.

Dricks

Det är vanligt att man lämnar ungefär 10 % i dricks vid restaurangbesök när man är nöjd med servicen. Det är vanligt att lämna dricks även till safariguider, cirka 10-15 USD per person och dag.