Inför resan till Italien

Huvudstad

Rom

Folkmängd

ca 60 miljoner

Språk

Italienska

Valuta

Euro (EUR)

Tid

Samma som Sverige

Religion

Romersk katolicism
Resor till Italien

Pass

Svenskt pass eller nationellt id-kort krävs vid inresa till Italien, eftersom det är de enda handlingarna som styrker både identitet och medborgarskap. Ett svenskt körkort är inte en giltig handling eftersom det saknar uppgift om medborgarskap. För övriga nationaliteter, kontakta Italiens ambassad.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Italien, men se gärna över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din Italienresa.

Telefon och internet

Landsnumret är +39.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader.

Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Valuta

Valutan i Italien är Euro (EUR).

Kortbetalningar kan göras på de flesta ställen, med undantag för mindre butiker, enklare restauranger och barer samt i taxi. Uttagsautomater finns det oftast gott om i de större städerna, men i mindre orter är det mer begränsat. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

I Italien är det vanligt med dricks. På restauranger bör man lägga på 10-15% på notan, beroende på servicen. Åker man taxi räcker det att man avrundar uppåt. Dricks till guider och chaufförer är ibland inkluderat i resans pris, se respektive resa till Italien för mer information. Att ge extra dricks är helt valfritt. Dricks ger du om vill visa uppskattning av en persons service, det är inte deras lön, utan en symbolisk gest som visar att du är nöjd med personens arbete.

Elektricitet

220 volts spänning, samma som i Sverige. I många fall är uttagen som de svenska men undantag kan förekomma. Ta därför med en egen adapter för säkerhets skull.

Väder och klimat i Italien

I större delen av Italien råder typiskt medelhavsklimat med milda vintrar och varma, torra somrar. Norra Italien däremot har kallare vintrar och vid bergen i inlandet råder inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Mest ostadigt väder är det mellan november och mars, där november och december har mest nederbörd. Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober. Variationer förekommer förstås.