Inför resan till Island

Huvudstad

Reykjavik

Folkmängd

Ca 340 000

Språk

Isländska

Valuta

Isländsk krona (ISK)

Tid

-2 timmar (under vintertid bara -1 timme då Island inte tillämpar sommartid)

Religion

Kristendom
Resor till Island

Pass och visum

Som nordisk medborgare behövs inget visum till Island, däremot behövs pass och det måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresan.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Island. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Island.

Telefon och internet

Landsnumret är +354.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader.

Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Island har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Bästa reseperiod

Island kan man besöka året runt, men på vintern kan det vara rejält blåsigt. Sommarmånaderna är då flest turister besöker Island, då är vädret som behagligast.

Väder och klimat

Island har ett relativt milt klimat, tack vare landets geografiska läge och dess närhet till Golfströmmen och andra havsströmmar. På somrarna är den genomsnittliga temperaturen cirka 11 grader och på vintern runt 0 grader. Avsaknaden av skog gör att det nästan alltid blåser. Vädret är dessutom mycket omväxlande, så det är bra att packa med kläder för alla väder.

Valuta

Det går bra att betala med kort på Island, samt att ta ut pengar i bankomat. Inne i Reykjavik fungerar det mesta på samma sätt som vi är vana vid i Sverige. På landsbygden kan det vara bra att ta med sig lite kontanter. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Liksom i övriga Norden förväntas man inte ge dricks, då allt ingår i räkningen. Naturligtvis är det alltid uppskattat om man lägger lite extra om man är nöjd med servicen.