Inför resan till Indonesien

Huvudstad

Jakarta

Folkmängd

ca 252 miljoner

Språk

Indonesiska

Valuta

Indonesiska rupiah (IDR)

Tid

+7 timmar (+6 timmar under sommaren)

Religion

Islam
Resor till Indonesien

Pass och visum

Indonesien har efter pandemin infört krav på att resenärer från en del länder, bl a Sverige, ska ansöka om visum vid ankomst. Detta kan göras online före avresa eller vid ankomst. Indonesian eVoa – Visa On Arrival Application (imigrasi.go.id)

Nytt sedan februari 2024 är att en turistskatt behövs betalas innan ankomst. Antingen via nedladdning av appen Love Bali Online App eller via lovebali.baliprov.go.id Detta kostar IDR 150 000/person, motsvarande cirka 100 SEK. Skatten har införts för att bevara Balis seder, skönhet och lokal visdom.

Det sista som behövs ordnas innan avresa är att fylla i en hälsodeklaration – SATUSEHAT Health Pass. Den är kostnadsfri och fylls i via denna länk https://sshp.kemkes.go.id När all information är ifylld får man en QR-kod som visas upp vid ankomst.

Passet måste vara i gott skick, giltigt i minst sex månader efter hemkomst samt att man måste kunna uppvisa en utresebiljett om det efterfrågas. Observera att provisoriska pass inte godtas för inresa i Indonesien.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Indonesien. Gula febern-vaccination krävs dock om du nyligen besökt länder i Afrika eller Sydamerika där risk för sjukdomen finns, men inte om du reser direkt från Sverige. Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd i form av stelkramp, polio och difteri.

Vaccinationen Havrix/Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall och även malariatabletter och japansk B-encefalit rekommenderas ibland av vaccinationscentral (vid vistelse på landsbygden en längre tid). Vaccin mot hepatit A rekommenderas samt vaccin mot hepatit B och Tyfoid om du ska stanna i landet i mer än tre veckor.

Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Indonesien.

Bästa reseperiod

Hela året, men allra bäst i maj, juni och september. Under januari och februari regnar det lite mer. Detta är endast ett problem om du planerar vandra upp på vulkaner.

Telefon och internet

Landsnumret till Indonesien är +62.

Tänk på att det kan vara mycket dyrt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna.

Tillgång till internet finns på det flesta hotellen mot betalning. Internetcaféer förekommer i de större städerna.

Valuta

Den indonesiska valutan heter indonesiska rupiah (IDR).

Valutan kan köpas i Sverige så ta gärna med indonesiska rupier för de första dagarna. Det finns gott om bankomater där man lätt kan ta ut pengar genom sitt kreditkort. Det brukar tillkomma en avgift på runt 35 kronor för varje uttag. Många hotell och restauranger tar kort, men för mindre restauranger och all annan service är det kontanter som gäller.

Dricks

Eftersom det oftast läggs på en serviceavgift så förväntas ingen dricks, men har man fått bra service kan man lämna en liten summa i dricks och det uppskattas mycket av personalen.

Elektricitet

Indonesien har 230 volts spänning och samma kontakter som i Sverige.

Väder och klimat i Indonesien

Indonesien ligger i tropikerna, inte långt från ekvatorn, vilket innebär att det är ett varmt och fuktigt klimat året runt. Från december till mars är luftfuktigheten som högst och det förekommer kraftiga monsunregn oftast på eftermiddagarna. Den torraste perioden är under juli, augusti och september. Dygnstemperaturen ligger mellan 24-30 grader året om.