Fakta om Grönland

Huvudstad

Nuuk (Godthåb)

Folkmängd

Ca 56 000

Språk

Grönländska

Valuta

Dansk krona (DKK)

Tid

Grönland har tre tidszoner. Huvudstaden Nuuk ligger i tidszon UTC-2, vilket innebär 4 timmar efter Sverige.

Religion

Kristendom
Resor till Grönland

Pass och visum

Svenska medborgare kan resa in i Grönland utan visum vid vistelser under 90 dagar. Kom ihåg att ta med ditt pass som måste vara giltigt i minst sex månader efter datum för inresa.
För icke-svenska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Grönland. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Grönland.

Bästa reseperiod

För norrsken och hundsläde är vintern bästa tiden att åka. Kallast är det i februari-mars. Vädermässigt är juli-augusti att föredra om man letar efter behagligt väder. Men annars kan man åka till Grönland året om.

Telefon och internet

Landsnumret är +299.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Elektricitet

Grönland har 230 volts strömstyrka och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

Grönland har ett klimat som varierar, på grund av dess storlek. Landet varierar mellan hög- och lågarktiskt medan delar av Sydgrönland har ett subarktiskt klimat. Skillnaden är också stor mellan kust och inland. Här finner ni ett kallt hav och medeltemperaturen under årets kallaste månad är i söder -7,8° C och i norr – 30,6° C. På Sydgrönland ligger temperaturen på sommaren ofta runt +10° C och kvällarna är vanligen kyliga. Varmast är det i juli och kallast under december till februari.

Valuta

I Grönland heter valutan danska kronor (DKK).
Det går bra att växla hemma innan avresa. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater men banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger men det kan alltid vara bra att ha med sig lite kontanter. Kolla med din bank innan avresa om du är osäker.

Dricks

Dricks ingår i priserna på restauranger, men det är förstås uppskattat att lämna extra dricks när man är nöjd med servicen.