Inför resan till Estland

Huvudstad

Tallinn

Folkmängd

Ca 1,3 miljoner

Språk

Estniska

Valuta

Euro (EUR)

Tid

+1 timme

Religion

Kristendom
Resor till Estland

Pass och visum

Estland tillhör Schengen-området och för att resa in i landet (som nordisk medborgare) krävs att man kan styrka sitt medborgarskap, vilket man kan göra med pass eller nationellt ID-kort (körkort räcker inte). För icke-nordiska medborgare är det viktigt att kontrollera innan resan vilka regler som gäller.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Estland. Kontakta gärna en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning inför din resa till Estland.

Telefon och internet

Landsnumret är +372.

Tänk på att det kan vara kostsamt både att ringa och ta emot samtal på din mobiltelefon när du befinner dig utomlands. Kontakta din mobiloperatör för prisuppgifter och mer information. Det kan vara en god idé att stänga av funktionen för datatrafik och mobilsvar, om din telefon har de möjligheterna, då det annars kan bli dyra tilläggskostnader. Tillgång till Internet finns vanligtvis på hotellen samt på Internetkaféer.

Bästa reseperiod

Behagligast väder är det under sommarmånaderna, maj – september, men även vår och höst fungerar bra.

Elektricitet

Estland har 230 volts spänning och samma typ av eluttag som Sverige, ingen adapter behövs.

Väder och klimat

Estland har ett tempererat klimat, med kalla vintrar och varma somrar. Vädret är ofta blåsigt och fuktigt på grund av närheten till Östersjön. Under de kallaste månaderna ligger medeltemperaturen dagtid på cirka -2 grader och under de varmaste månaderna cirka +24 grader.

Valuta

I Estland använder man Euro (EUR).

Det går bra att betala med kort samt att ta ut pengar i bankomat. I Estland fungerar det mesta på samma sätt som vi är vana vid i Sverige, men det kan ändå vara bra att ha lite kontanter med sig. Tänk på att vissa banker har en s.k. Regionspärr för betalningar utomlands och att vissa avgifter tillkommer vid betalning och uttag gjorda utomlands. Hör med din bank innan avresan.

Dricks

Det är vanligt att man lämnar ungefär 10 % i dricks vid restaurangbesök, sedan kan man gärna avrunda uppåt vid t.ex. taxiresor.