Fakta om Burma

Huvudstad

Naypyidaw

Folkmängd

Ca 51 miljoner

Språk

Burmesiska

Valuta

Kyat (MMK)

Tid

+5,5 timmar (+4,5 timmar under sommaren)

Religion

Buddhism
Resor till Burma

Pass och visum

För svenska medborgare krävs visum vid inresa till Burma. För andra nationaliteter kontakta Burmas ambassad. Visum ordnas elektroniskt på egen hand innan avresa, mer information fås vid bokning.

Passet måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Tänk på att inreseregler kan ändras med kort varsel, så du bör alltid ta reda på den senaste informationen på www.swedenabroad.com innan du reser.

Vaccination

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Burma, men se över ditt grundskydd – vaccinationerna mot polio, difteri och stelkramp kan behöva kompletteras. Vaccinationen Havrix / Twinrix mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Ta gärna med myggmedel då myggor är vanligt förekommande. Kontakta alltid en vaccinationscentral för uppdaterad information och professionell vägledning.

Valuta

Burmas valuta heter Kyat (MMK).

Kyat går att växla på plats och vår rekommendation är att ta med US-dollar för växlingen. Endast nya och rena 100 dollar-sedlar accepteras (sedlar i CB-serien godtas inte). Det är bra att inte växla på sig för mycket Kyat eftersom man officiellt inte får föra ut valutan ur landet och det går inte heller att växla tillbaka på ett växlingskontor utanför Burma. 100 dollar-sedlar ger bättre kurs på plats men det kan även vara bra att ha med sig lite US-dollar i små valörer eftersom det på vissa hotell går bra att betala med US-dollar. I dagsläget accepteras i princip inga utländska kreditkort förutom på ett fåtal hotell och restauranger. Det finns heller ingen möjlighet att ta ut pengar på plats annat än med burmesiska bankkort.

Telefon och internet

Landsnumret till Burma är +95.

Varken mobiltelefon eller telefonkort fungerar i Burma och att ringa från hotellen är extremt dyrt, så kontrollera därför priset innan du ringer. Det är endast burmesiska simkort som går att använda i Burma och de är väldigt dyra. Tillgång till Internet finns med det är långsamt och fungerar inget vidare. I städerna finns Internetkaféer och det finns även en del gratis wifi-zoner. En del hemsidor spärras fortfarande av myndigheterna.

Dricks

Dricks är en stor del av lönen i Sydostasien, många inom turistbranschen förväntar sig därför dricks. På de flesta av våra resor till Burma ingår det i resans pris, se respektive resa för mer information. På Burmaresor där dricks inte ingår får du information i samband med avresa hur mycket dricks du förväntas ge. Beloppen varierar något beroende på om du reser individuellt eller i grupp.

Elektricitet

Burma har 220-230 volts strömstyrka. Eluttagen kan vara av olika slag och har ibland två pluggar som är identiska med de svenska. För att vara på den säkra sidan är det bäst att ta med sig en universaladapter. Det är ganska vanligt med tillfälliga strömavbrott så ta gärna med en liten ficklampa.

Väder och klimat i Burma

Som så många andra länder i Sydostasien är Burma ett tropiskt land. Precis som Thailand så har Burma en varmperiod, en regnperiod och en kallperiod. Varmast blir det i mars och april där dagstemperaturerna kan nå upp emot 40 grader. Regnperioden är från mitten på maj till september och oktober. November till februari anses vara den bästa tiden att besöka landet eftersom klimatet är som behagligast med lite regn och temperaturer mellan 20-30 grader.

I staden Yangon ligger temperaturen på mellan 20-30 grader. Det är något kallare i Mandalay, speciellt på nätterna då temperaturen ligger på ca 15 grader. I bergstrakterna och vid Inle Lake, kan det bli kyligt på natten och temperaturen kan sjunka ner mot noll-strecket i december och januari men dagstemperaturen når upp till 25 grader.