Litterära äventyr från Grönland, Island och Färöarna

Stora reseupplevelser på nära håll har hamnat i fokus den sista tiden. Få platser har då lika mycket att erbjuda som Västnorden, så nära men ändå så härligt annorlunda!

Det har länge varit svårt att hitta samtida litteratur från Grönland men de sista åren har det hänt enormt mycket här. En av de starkast lysande litterära stjärnorna är författarinnan Niviaq Korneliussen (1990-). Hennes böcker ger en sällsynt inblick i ungdomars vardag i den lilla  huvudstaden Nuuk. På svenska finns boken Homo sapienne som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2015.

Det sägs ofta att Island är det land i världen som har störst andel publicerade författare, och det kan mycket väl stämma för på Sagornas ö står litteraturen stark!

Islandsagorna har vi ju alla hört talas om, men hur många av dem har du egentligen läst? Skall du välja en islandssaga så är det Njáls saga som gäller. Detta är Nordens viktigaste medeltida verk fullt av kända ordstäv och äventyr. Lär känna Njál, hans vän Gunnar på Lidarende och deras intrigerande fruar Bergtora och Hallgerd. Detta är världslitteratur när den är som bäst. Historierna är lättlästa och välskrivna och så lär man sig massor om Island av bara farten!

När det gäller samtida litteratur har Island otroligt mycket att bjuda på. Min favorit är ordkonstnären Jón Kalman Stefánsson (1963-) Två riktiga pärlor är verken:

  • Fiskarna har inga fötter
  • Ásta: när det inte finns någon väg ur världen-vart beger man sig då?

Färöarna, eller Fåröarna som det blir översatt på svenska, är en samling små öar mitt ute i Nordatlanten där det finns fler får än människor. Den vackra naturen och Nordens minsta och mysigaste huvudstad gör att du bara måste besöka denna vindpinade nordiska utpost.

Vill du resa väl förberdd skall du läsa den korta men ack så spännande Färingasagan. Njut av alla äventyr som omger nationalhjältarna Tróndur i Gøtu och Sigmund Brestesson.

Är du intresserad av mer samtida litteratur från Färöarna så är William Heinesen (1900-1991) ett säkert kort. William är Färöarnas stora litterära stjärna. Hans skildringar av vardagslivet i Tórshavn har fängslat generationer läsare såväl i Danmark som hemma på Färöarna. På svenska finns:

  • De förlorade musikanterna
  • Berättelser från Tórshavn

 

Georgien-Kaukasiens pärla

Världens kanske äldsta vintillverkning, unika naturviner, läckra maträtter och en underskön natur drar folk från när och fjärran till detta lilla gästfria land. Under Sovjettiden fann många ryska författare inspiration i det bohemiska Tbilisis gränder. Georgierna är mycket måna om att bevara sin kulturella särprägel och intresset för dans, opera, teater och litteratur är enormt.

Här skulle jag vilja rekommendera författarinnan Nino Haratischvili och hennes prisvinnande georgiska släktkrönika:

  • Det åttonde livet (Till Brilka)

Malaysia

Genom årtusenden har människor från när och fjärran möts i hamnstäderna i det strategiskt viktiga Malackasundet. Idag är Malaysia en flerkulturell smältdegel där malajer, kineser och indier lever sida vid sida. Färgstarka tempel ligger alldeles bredvid moskéer och nattmarknaderna är fyllda av munvattnande smakupplevelser. För att verkligen förstå detta spännande land måste man dock gå tillbaka ett stycke i historien. Ett av de mest angenäma sätten att knyta samman det förgångna med samtiden är att läsa Tash Aws (1971-) böcker. Tash delar sin tillvaro mellan Malaysia och Storbritannien och skriver på engelska. Han har skrivit en mängd läsvärda böcker. Mina absoluta favoriter är:

  • Sidenfabriken (The Harmony Silk Factory)
  • Map of the Invisible World

Många kommer till Malaysia för att få uppleva Borneos djungel. De allra flesta hamnar då i delstaten Sabah och på oförglömliga safarier längs Kinabatanganfloden. Är du nyfiken på hur det var att leva här under 1900-talets första hälft anbefaller jag stark att du ger dig i kast med Agnes Newton Keiths (1901-1982) memoarer Land Below the Wind. Boken är lätt att få tag på i Malaysia och finns bl. a. i den lilla bokhandeln Borneo Books i Kota Kinabalu.

 

Sydkorea

Sydkorea är ett av Asiens mest spännande resmål. Här händer det massor av spännande saker, hela tiden. De sista åren har landet givit oss allt från Oscarsvinnande filmer till bästsäljande böcker. Det finns dock fortfarande många okända guldkorn. Varför inte prova en deckare skriven av en man som omtalas som Sydkoreas Henning Mankell nästa gång? Författaren i fråga heter Kim Un-Su (1972), och hans mest berömda verk är Den rätta tiden för en kula i hjärtat.

Personligen är jag väldigt svag för litteratur med vackert språk och en fängslande historia där man också får lära historia och kultur samtidigt som man njuter. Låter detta lockande så rekommenderar jag, å det varmaste, den underbara lilla boken Poeten av Yi Munyol (1948-).

Är du bekväm med att läsa på engelska är Pyun Hye-Young(1972-) en annan spännande sydkoreansk författare. Hennes mest kända alster heter The Hole.

Det enorma Mittens rike

Ett stenkast från Sydkorea ligger Taiwan. Denna vackra lilla ö bjuder besökaren på allt från vacker natur till en spännande historia. Öns riktiga dragplåster är dock världens bästa kinamat, som för en billig penning serveras på alla nattmarknader. En av de mest spännande författarna härifrån heter Wu Ming-Yi (1971-). Skall du bara läsa en av hans böcker, välj:

  • Den stulna cykeln

En av de finaste skildringarna av det gamla Peking bjuder den taiwanesiska författarinnan Lin Haiyin (1918-2001) på. Älskar du liksom jag livet i Pekings hutonger, kommer du att älska hennes barndomsmemoarer:

  • Min barndoms Peking (My Memories of Old Beijing)

Är du intresserad av hur det var att leva som utlänning i det gamla Kina så är den brittiske författaren Paul French (1966-) något för dig. Han är en mästare på att levandegöra svunna tiders vardagsliv och hans berättelser är minst lika spännande som vilken deckare som helst!

Paul French har skrivit bl. a:

  • Midnight in Peking
  • The Badlands: Decadent Playground of Old Beijing
  • City of Devils: A Shanghai Noir

Japan

Japan är ett drömresmål för många, och det är inte undra på, få resmål kan bjuda på en sådan bredd av upplevelser som detta spännande land. Detta gäller i högsta grad även litterära upplevelser. Japansk kultur är idag populär över hela världen och det finns ett enormt utbud att välja från. Följande är ett personligt axplock av favoriter.

En poetisk och finstämd liten bok som är lätt att få tag på i Sverige är Gästkatten av Takeshi Hiraide. Samtidigt som vi får följa ett ungt par i Tokyos utkanter och hur deras liv ändras när en katt en dag dyker upp fullständigt kryllar det av intressanta detaljer från japansk kultur och vardagsliv. Inte minst får vi en inblick i japanernas fascination för katter, söta men samtidigt självständiga.

En annan japansk bok med en katt i centrum är Natsume Sosekis klassiker Jag är katt (I´m a Cat) från 1905. Detta är en bitande samhällssatir med en stor portion humor där vårt samhälle skildras ur en katts ögon. Lika aktuell idag som då den skrevs är detta en av Japans mest lästa böcker.

Till sist skall vi tala om en Murakami som inte heter Haruki i förnamn. Ryu Murakami har genom sina skarpa skildringar av de fattiga och utstötta blivit ett hushållsnamn i Japan. Hans böcker tar upp tabubelagda tema få andra vågar skriva om. Här kan en läsupplevelse utöver det vanliga utlovas och när du är färdig med en av hans böcker har du garanterat fått en mer nyanserad bild av samtida Japan!

Ryu Murakami har skrivit ett stort antal böcker varav många är tillgängliga på engelska. En av mina favoriter är den moderna klassikern Coin locker babies.

TREVLIG LÄSNING!