Kina gick nyligen förbi Italien i antalet världsarv och är nu det land som har flest. Här finns numera hela 55 stycken. En del av dem, såsom Kinesiska muren och Sommarpalatset utanför Peking, är välkända världen över. Men merparten av Kinas unika världsarv är dock förvånansvärt okända i västvärlden. Om folk bara visste vad de går miste om!
Här är 8 kinesiska världsarv som vi tycker att alla borde känna till. Hur många av dem har du besökt?
Norbulingka i Lhasa
Potalapalatset i Lhasa är en av världens mest välkända byggnader, men något som många inte vet är att Dalai Lama även hade ett sommarpalats som låg precis utanför staden. Norbulingka, som sommarpalatset heter, består av en vacker park med flera olika tempel. Namnet betyder Juvelparken, och juvelen syftar självklart på den store himmelske ledaren.
Yungang-grottorna
Alldeles utanför staden Datong i Shanxiprovinsen ligger dessa grottor fyllda med buddhistisk konst. De ovärderliga konstskatterna skapades år 460-525. Världsarvet innefattar 252 grottor med sammanlagt 51000 statyer, varav den minsta är blott 2 centimeter och den största hela 17 meter hög. Den mest välkända statyn är en 17 meter hög sittande Buddha från 400-talet.
Chengdes palats och trädgårdar
25 mil norr om Peking ligger staden Chengde, och här finns Kinas största sommarpalats. Palatset byggdes i början av 1700-talet av kejsar Kangxi. Platsen fick det anspråkslösa namnet ”Bergsbyn, till vilken man flyr undan hettan”. Namnet till trots kom palatset att bli dubbelt så stort som det mer kända sommarpalatset i Peking. Utanför palatsområdet finns också ett flertal viktiga tempel.
Jiuzhaigous naturreservat
I Sichuanprovinsen finns De nio byarnas dal, Jiuzhaigou. Om du har varit i södra Kina, vet du kanske att branta sluttningar och djupa dalar är vanligt. Det unika här, är det pärlband av 108 sjöar som fyller den nästan 6 mil långa dalen. Nedfallna träd som täcks av kalkavlagringar ger, i det klara vattnet, skenet av att vara ett tropiskt korallrev – och runt om finns snöklädda berg och sagolika vattenfall. Här finns även fina vandringsleder med olika svårighetsgrader.
Konfuciustemplet i Qufu
Mitt i Shandongprovinsen är Konfucius, Kinas i särklass mest kände filosof, född och uppvuxen – och än idag går han igen överallt i Qufu. Mitt i staden finns världens största Konfuciustempel, designat som ett palats. Runt om finns hela 450 byggnader med koppling till Konfucius och hans ätt, och alldeles utanför staden ligger släktens vackra begravningslund. Utan Konfucius hade inte Nordostasiens kulturer sett ut som de gör idag. Därför är ett besök i hans födelsestad ett måste för dig som sann Asienvän.
Suzhous trädgårdar
Visste du att japanerna tog med sig trädgårdskonsten från Kina? I staden Suzhou finns landets finaste trädgårdar bevarade – små privata trädgårdar med en förtrollande detaljrikedom. De har skapats av pensionerade ämbetsmän som en meditativ hjärngympa för att hålla sinnena i trim. Världsarvet utgörs av nio trädgårdar, varav Nätmästarens och Den ödmjuke ämbetsmannens trädgård anses vara de vackraste. Missa inte Suzhou nästa gång du är i Shanghai. Om du inte redan är trädgårdsintresserad så blir du!
Byarna Xidi och Hongcun
Ett besök i Xidi och Hongcun är en formidabel tidsresa! De två byarna är fortfarande välbevarade från den tid då lokala köpmän som kallades Huishang skapade enorma förmögenheter runtom i landet och investerade de intjänade pengarna i sina hembyar. Rikedomen lockade skickliga hantverkare och konstnärer till byarna som långsamt växte fram, den ena vackrare än den andra. Naturen i området är som hämtad ur en kinesisk landskapsmålning, husen likaså. Inte undra på att Ang Lee valde att spela sin film Crouching Tiger, Hidden Dragon just här.
Zhoukoudian – grottan där man hittade Pekingmänniskan
År 1921 hittades de första lämningarna av Pekingmänniskan, bland annat av svensken Johan Gunnar Andersson, knappa fem mil utanför Peking. I början på 1900-talet var dessa fynd de äldsta hominida fynd man gjort, så de blev genast en världssensation. De flesta forskare anser att fynden bör gå under arten Homo erectus, men det finns de som anser att Pekingmänniskan är en egen underart; Homo erectus pekinensis. Fyndplatsen Zhoukoudian är idag ett världsarv och här finns även ett intressant museum att besöka.